21 Οκτ 2012

Δικαίωμα στο «όνειρο»




Υπάρχουν πολλά θέματα που μπορούν να αναπτυχθούν και να σπαταληθούν αμέτρητες ώρες και φαιά ουσία ως προς την αξιολόγηση, την έρευνα και την ανάλυση τους. Χρησιμοποιούνται λέξεις για την ανάπτυξη, την ανάδειξη την αξιοποίηση, τη βιωσιμότητα, την αυτονομία, και γενικότερα για την ευφορία του νησιού μας, αλλά δεν είναι αυτό αρκετό. Υπάρχουν πολλά παραδείγματα που μπορούμε να χρησιμοποιήσουμε τα οποία αποτελούν το βασικό άξονα της καθημερινότητας των πολιτών της Σαλαμίνας και είναι γνωστά σε όλους.
Στον αντίποδα υπάρχουν επίσης πολλά θέματα τα οποία δεν τα έχει ακουμπήσει σχεδόν κανείς και στο άκουσμα μόνο αποτελούν ένα όνειρο θερινής νυκτός  Αυτό το όνειρο αποτελεί μια βασική αρχή της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, της ίσης μεταχείρισης των ανθρώπων, του δικαιώματος της ζωής και του κοινωνικού αγαθού, της αναμφισβήτητης και μη αποδεκτής  ιδέας του να μην υπάρχει θέληση να δημιουργηθεί. Αυτό το όνειρο λοιπόν έχει όνομα και ονομάζεται υγειονομική περίθαλψη, αλλιώς Νοσοκομείο.

  • Μήπως δεν υπάρχει ο χώρος  στη Σαλαμίνα για να δημιουργηθεί ένα μικρού μεγέθους νοσοκομείο;
  • Μήπως δεν υπάρχει η ανάγκη για δημιουργία του;
  • Μήπως δεν το αξίζουν οι πολίτες μιας οργανωμένης σύγχρονης κοινωνίας;
  • Μήπως δεν είναι απαραίτητο γιατί υπάρχουν νοσοκομεία δημόσια & ιδιωτικά κοντά στη Σαλαμίνα;
  • Μήπως δεν υπάρχει η προοπτική να πετύχει τον στόχο του ως ίδρυμα;
  • Μήπως δεν θα δώσει έναν αέρα ανάπτυξης και παροχή θέσεων εργασίας;
  • Μήπως δεν υπάρχουν αξιόλογες ιδέες που μπορούν να εφαρμοστούν;

Παρόλα αυτά μπορεί να δημιουργηθεί μια στρατηγική προσέγγιση για το θέμα της υγείας με την παρούσα κατάσταση. Χωρίς να γνωρίζουμε τις δυσκολίες, μπορούμε να αναφέρουμε κάποια παραδείγματα:
  • Η δημιουργία πλωτών ασθενοφόρων
  • Η δημιουργία δημοτικών ασθενοφόρων
  • Η δημιουργία δημοτικού κέντρου περίθαλψης εκτάκτων περιστατικών ανάλογα με τις ιδιαίτερες ανάγκες της Σαλαμίνας
Βεβαίως υπάρχουν πολλές καινοτόμες ιδέες που μπορούν να χρησιμοποιηθούν ποικιλότροπος, το θέμα είναι να γίνει η αρχή, το πρώτο βήμα, η συνεχής προσπάθεια  είναι το ήμισυ του παντός.  

 Κονδύλια και οικονομικά πλεονάσματα είναι σχεδόν σίγουρο ότι μπορεί να μην υπάρχουν, υπάρχει όμως η προσπάθεια και το κυνήγι του επιτεύγματος, το οποίο μπορεί να ολοκληρωθεί από τη βοήθεια και την υποστήριξη διαφόρων ιδιωτικών, ατομικών και δημόσιων επιχειρηματικών κονδυλίων.

 Ποιος είναι ο αρμόδιος να ασχοληθεί, ο δήμος Σαλαμίνας, η περιφέρεια, το Ελληνικό κράτος; Πρώτα από όλα είναι αρμόδια και υπεύθυνη η ίδια η κοινωνία και μετά όλοι οι δημόσιοι και ιδιωτικοί φορείς.
 
Είναι βέβαιο πως η Σαλαμίνα έχει πολλά θέματα που αξίζει να ερευνηθούν και η δημιουργία νοσοκομείου μπορεί να ακούγεται δευτερεύον για κάποιους συμπολίτες μας. Είναι όμως απαραίτητο να καταχωρηθεί μια θεματολογία και να προσπαθήσουμε όλοι μαζί για να αποτελέσουμε την αιχμή του δόρατος, για το συμφέρον μας, για τη ζωή και την υγεία μας.

 Η Ελλάδα η μάνα του Ιπποκράτη, μεταξύ άλλων, οφείλει να συνεχίσει την Ιπποκράτειο  ιατρική τέχνη και φιλοσοφία. Δεν είναι απαραίτητο να υπάρχουν μεγάλες ιδέες και αρκετές πολυτέλειες. Μέσα στα λίγα είναι τα πολλά.


Ας προσπαθήσουμε όλοι μας να μην είναι ένα ακόμα όνειρο, αλλά ένας στρατηγικός στόχος.
 
 
ΥΓ
Ο καλύτερος τρόπος για να κάνεις τα όνειρά σου να βγουν αληθινά, είναι να ξυπνήσεις (Paul Valery, 1871-1945, Γάλλος ποιητής).
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου