12 Οκτ 2012

Δάσος και παράνομη υλοτομία

 

Τι και αν το κρύο δεν έχει κάνει την εμφάνιση του, κάποιοι συνάνθρωποι μας έχουν την μεγάλη ευαισθησία να «μαγειρέψουν πριν πεινάσουν». Με απλά λόγια, όταν η τιμή του πετρελαίου θέρμανσης όπως όλα δείχνουν θα είναι απαγορευτική για την αγορά αυτού του «δημόσιου αγαθού»,  η τιμή των καυσόξυλων είναι υψηλότερη από την προηγούμενη χρονιά, το ηλεκτρικό ρεύμα δεν είναι ούτε να το σκέφτεσαι για κατανάλωση, υπάρχει και η λύση, αν είναι δυνατόν, της παράνομης υλοτομίας για μερικούς ανθρώπους.

Με απλά λόγια, όλο το καλοκαίρι καταβάλλονται προσπάθειες από όλους τους φορείς (Π.Σ., ΕΣΣΑΚ, ΟΦΔ,..) και από πολλούς πολίτες για την καταπολέμηση των δασικών πυρκαγιών προς συμφέρων όλης της κοινωνίας. Όλες αυτές οι προσπάθειες θα πρέπει να συνεχιστούν ακόμα ποιο δυνατά και την περίοδο του χειμώνα, διότι πολλοί είναι αυτοί οι οποίοι με βενζινοκίνητα αλυσοπρίονα, με πριόνια χειρός θα αρχίσουν το κούρεμα των δασών. Κάποιοι χωρίς να χάνουν χρόνο, είδη έχουν αρχίσει δειλά-δειλά τις βραδινές ώρες αυτή τη δραστηριότητα.  
Όταν πρόκειται για ένα τόσο σοβαρό θέμα όπως είναι αυτό της περιβαλλοντικής βιωσιμότητας, όταν πρόκειται για τη στήριξη και την αναβάθμιση της ποιότητας ζωής των ανθρώπων, δεν υπάρχουν περιθώρια για εγωισμούς, πολιτικές σκοπιμότητες, προσωπικά συμφέροντα, επιχειρηματικά οφέλη και ανάδειξη προσώπων.    

Εμείς απλά αναφέρουμε τον μεγάλο κίνδυνο που ελλοχεύει προ των πυλών του φθινοπώρου και του χειμώνα,  και προσπαθούμε να φέρουμε στην επικαιρότητα ένα θέμα το οποίο απαιτεί άμεση και ουσιαστική επέμβαση από όλους.
Τι πρέπει να γίνει λοιπόν για τη καταπολέμηση αυτού του φαινομένου;

Ποια είναι η επίσημη θέση του δήμου, της περιφέρειας για αυτό το φαινόμενο;

Από τη στιγμή που οι περιπολίες δεν επαρκούν πρέπει να οργανωθούν κάποιες δυναμικές δράσεις από όλους τους ευαισθητοποιημένους ανθρώπους και φορείς! Μήπως πρέπει ο δήμος Σαλαμίνας και η περιφέρεια, σε συνεργασία με το δασαρχείο, το Π.Σ., την Αστυνομία, το ΕΣΣΑΚ και τον ΟΦΔ, τον ΠΕΡΙΒΟΣ, τους ευαισθητοποιημένους πολίτες και τοπικούς συλλόγους, να αρχίσει μια συζήτηση και να καταρτιστεί ένα σχέδιο προστασίας του περιβάλλοντος, τουλάχιστον του δασικού περιβάλλοντος, το οποίο βέβαια θα έχει διάρκεια και τους δώδεκα (12) μήνες του έτους;

Πως είναι εφικτό να υπάρχει καλύτερη προστασία του δάσους και του περιβάλλοντος;

Υπάρχουν ιδέες προς υλοποίηση, υπάρχει όμως η βούληση, η δύναμη ψυχής και η ουσιαστική υποστήριξη;
 
ΥΓ
Πριν πολλά χρόνια στο νησί του Πάσχα, η ανεξέλεγκτη υλοτομία έφερε την ερήμωση του νησιού…
 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου