28 Ιαν 2013

Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013



  
 Στα παλιά χρόνια η Σαλαμίνα γνωστή ως Πιτυούσα, στα μελλοντικά χρόνια πως;


  Το πρώτο άρθρο της Πιτυούσας τον Οκτώβριο 2012 (http://pityousa.blogspot.gr/2012/10/blog-post_12.html), έκανε λόγο για καλύτερο έλεγχο και την ανάγκη για άμεσες και ουσιαστικές ενέργειες.

Υπήρχαν ποικίλα επαγγέλματα τα οποία πρόσφεραν τα προς το ζειν από την ίδια τη φύση της Σαλαμίνας - Πιτυούσα. Επαγγελματίες κερατσινάδες, καρβουνιάρηδες, ξυλοκόποι κλπ, αποτελούσαν το εσωτερικό οικονομικό γρανάζι της κοινωνίας. Δυστυχώς πλέον έχουν χαθεί και αποτελούν παρελθόν αυτά τα επαγγέλματα και τη σκυτάλη έχει πάρει, δυστυχώς η παράνομη υλοτομία.  

 Το φαινόμενο της λαθροϋλοτομίας έχει πάρει τρομακτικές διαστάσεις πανελλαδικά, και όπως είναι αναμενόμενο και η Σαλαμίνα πλήγεται από αυτή τη παράνομη δραστηριότητα.

 Η λαθροϋλοτομία πλέον απειλή τη βιωσιμότητα και την ποιότητα της ζωής των ανθρώπων, αφού ο ρυθμός με τον οποίο κόβονται τα δέντρα έχει αυξηθεί και αναμένετε να αυξηθεί όσο διαρκεί ο χειμώνας σε συνάρτηση με την οικονομική κρίση!

 Τα πεύκα της Σαλαμίνας αποτελούν για μερίδα ανθρώπων μοναδική πηγή θέρμανσης. Όπως είναι κατανοητό ακούγεται επίσης πως εκτός από πηγή θέρμανσης αποτελούν και παράνομο προϊόν παράνομης εμπορίας.

 Οι υπηρεσίες αδυνατούν να καλύψουν ως προς την άμεση πρόληψη όλες τις περιοχές, και ο ήχος από το τσεκούρι, ή από το αλυσοπρίονο ακούγεται από το βάθος.

 Η μη τήρηση των κανόνων και η έλλειψη ευαισθησίας και παιδείας ορισμένων ανθρώπων, θέτουν σε κίνδυνο το δασικό πλούτο της Σαλαμίνας, το οικοσύστημα, την ίδια την κοινωνία και τους εαυτούς τους.

 Ο Υπουργός Αναπληρωτής ΠΕΚΑ, Σταύρος Καλαφάτης, υπέγραψε απόφαση ως προς την υλοποίηση του προγράμματος "Πρόληψης Λαθροϋλοτομιών έτους 2013", όπως ανακοινώθηκε απο το ΥΠΕΚΑ. 


Έτσι καθορίζεται ο τρόπος λειτουργίας των Δασαρχείων, των Διευθύνσεων Δασών, των Διευθύνσεων Συντονισμού & Επιθεώρησης Δασών, αλλά και του Συντονιστικού Κέντρου Δασοπροστασίας, ενώ παράλληλα δημιουργήθηκε ο τηλεφωνικός αριθμός 1591 με κύριο στόχο την αντιμετώπιση των φαινομένων παράνομων υλοτομιών και παράνομης διακίνησης ξυλείας.

Πρέπει όλοι οι πολίτες σε περίπτωση που αντιληφθούν κάτι παράξενο ή είναι μάρτυρες παράνομης υλοτομίας να τηλεφωνήσουν άμεσα χωρίς ενδοιασμούς και να αναφέρουν το συμβάν.

 Έχουν δοθεί οδηγίες για την εφαρμογή του νόμου και τον αυστηρό έλεγχο για τη προστασία των δασών, που αποτελούν κύριο πόρο βιωσιμότητας.

Το πρόγραμμα που υλοποιεί από σήμερα η Ειδική Γραμματεία Δασών, έχει προϋπολογισμό 1.490.000Ευρώ και βαρύνει τις πιστώσεις του Πράσινου
Ταμείου. Το κόστος υλοποίησης των μέτρων αυτών, είναι πολλάκις μικρότερο της βλάβης που προκαλείται από το έγκλημα της λαθροϋλοτομίας στα Δασικά Οικοσυστήματα της χώρας και στην Εθνική Οικονομία.

 Ελπίζουμε, αν και καθυστερημένα, να υπάρχει άμεση εφαρμογή των μέτρων, μεγαλύτερος όγκος ελέγχων και περιπολιών, οργάνωση με ΜΚΟ και εθελοντικές ομάδες, και μεγαλύτερη συμμετοχή και ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών!


Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου