16 Ιαν 2013

Δενδροφύτευση ΕΣΣΑΚ

Δενδροφύτευση ΕΣΣΑΚ. Κυριακή 13/01/2013


Με μεγάλη επιτυχία την Κυριακή 13 Ιανουαρίου πραγματοποιήθηκε η προγραμματισμένη δράση αναδάσωσης-δενδροφύτευσης περιαστικής δασικής έκτασης στα Σελήνια. Η όλη δραστηριότητα συντονίσθηκε από το Ε.Σ.Σ.Α.Κ. ενώ χορηγοί επικοινωνίας ήταν ο ΣΚΑΙ περιβάλλον και ο διαδικτυακός ραδιοφωνικός σταθμός  SalamiSol

Πολλοί ευαισθητοποιημένοι περιβαλλοντικά πολίτες και οι εθελοντικές ομάδες  ΕΣΣΑΚ, ΠΕΡΙΒΟΣ, ΕΔΟΚ, πρόσκοποι Σαλαμίνας, δημοτικό σχολείο, γυμνάσιο & λύκειο της περιοχής, και το πυροσβεστικό κλιμάκιο Σαλαμίνας, με σύμμαχο τους τον αίθριο καιρό  φύτευσαν περίπου 600 δενδρύλλια και θάμνους  ενδημικών ειδών (χαρουπιές, κυπαρίσσια, πεύκα, κουτσουπιές), η επιλογή των οποίων έγινε με βάση τα ιδιαίτερα περιβαλλοντικά κριτήρια της Σαλαμίνας. Τα φυτά ήταν προσφορά του Υπουργείου Γεωργίας ενώ την προσπάθεια αναδάσωσης επέβλεψε και καθοδήγησε εθελοντικά ο έμπειρος γεωπόνος κ. Χρήστος Μενιδιάτης (http://geoponiki-gonia.blogspot.gr), ο οποίος έδωσε οδηγίες στους συμμετέχοντες και ενημέρωσε τους πολίτες για την σημασία και την αξία της αναδάσωσης.

Σημαντικό βέβαια ρόλο στην επιτυχία του εγχειρήματος θα έχει η σωστή συντήρηση, λίπανση και πότισμα των μικρών δένδρων που θα επιβλέπουν οι εθελοντές του νησιού.  Η προστασία επίσης από τα κοπάδια  ζώων που βόσκουν στην περιοχή είναι μείζονος σημασίας για την διαβεβαίωση της επιβίωσης των μικρών φυτών.

Μελανό σημείο της δράσης ήταν αναμφίβολα η απουσία των ιθυνόντων του νησιού και της περιφέρειας γεγονός που δεν πτόησε βέβαια τους πολίτες και τους συμμετέχοντες, ωστόσο τους προβλημάτισε σχετικά με την απουσία οργάνωσης και υποστήριξης από τους επίσημους φορείς του νησιού.    
Αντιθέτως με την απουσία της τοπικής πολιτικής αρχής, ανωτερότητα έδειξαν ευαισθητοποιημένοι πολιτικοί παράγοντες του νησιού οι οποίοι έδωσαν το δυνατό παρών σε αυτή τη σημαντική δράση υπέρ του περιβάλλοντος και της ανάπτυξης του νησιού. Ο τέως δήμαρχος Αμπελακίων και υποψήφιος δήμαρχος Σαλαμίνας κύριος Μάριος Τραυλός, ο πρόεδρος Σεληνίων κ. Σαράντος, ο υποψήφιος δήμαρχος κ. Σοφράς, έδειξαν πως μπορούν με γνώμονα τη καλή θέληση και με ορίζοντα την ανάπτυξη του νησιού έχοντας πνεύμα σωστής συνεργασίας, τα αποτελέσματα είναι σαφώς καλύτερα και άμεσα  ξεπερνώντας προσωπικές πράξεις για δημιουργία εντυπώσεων  με μοναδικό σκοπό την αυτοπροβολή. 

Σημειώνεται ότι η αυτή ήταν η πρώτη δράση του νέου χρόνου στη Σαλαμίνα και εντάσσεται στο πλαίσιο ενός ευρύτερου προγράμματος δενδροφυτεύσεων, το οποίο συντονίζει το Ε.Σ.Σ.Α.Κ .

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου