27 Νοε 2012

Μουσείο Πολιτών Σαλαμίνας ;


Φωτογραφία: Λαογραφικό μουσείο Βωλάξ, Τήνος
 
Έχει αναφερθεί ξανά ότι υπό συνθήκες κοινωνικής και οικονομικής κρίσης αλλάζει ο τρόπος σκέψης, αλλάζει η δομή της κοινωνίας, σταθερά υπάρχει αλλαγή στη κουλτούρα και τη καθημερινότητα.
Όλοι ψάχνουμε να βρούμε κάτι το οποίο θα είναι καινοτόμο και θα μπορέσει να δώσει μια νέα νότα ευτυχίας και αισιοδοξίας, μια νέα αίσθηση ευχαρίστησης και γιατί όχι και ένα μικρό οικονομικό βοήθημα.

Σχεδόν όλοι μας έχουμε στα σπίτια μας παλιά πράγματα που ήταν χρήσιμα για τις προηγούμενες γενιές οι οποίες δεν είχαν τόσες πολλές μηχανολογικές και τεχνολογικές ευκολίες όπως σήμερα στην εποχή μας.
Για παράδειγμα, υπάρχουν παλιά ποδήλατα, παλιά σκεύη μαγειρικής, παλιά εργαλεία, πίνακες ζωγραφικής, τραπέζια, μικροαντικείμενα και πάρα πολλά άλλα.
Επίσης υπήρχαν στη Σαλαμίνα κάποια παλιά τοπικά επαγγέλματα, κάποιος απόγονος θα έχει να μοιράσει με τους συνανθρώπους του κάποια ιστορία, κάποιο παλιό αντικείμενο. Υπάρχουν πολλά εκθέματα στη Σαλαμίνα που μπορούν να «δημιουργήσουν» ένα λαογραφικό μουσείο πολίτων αποκλειστικά από τη Σαλαμίνα.


Ένας τέτοιος χώρος θα αποτελέσει μια εστία εκπαίδευσης και ενημέρωσης για την ιστορία της Σαλαμίνας. Σχολεία υπάρχουν δόξα το Θεό στη Σαλαμίνα, υπάρχει ενδιαφέρον από πολλές περιοχές και ιδρύματα για να την επίσκεψη ενός τέτοιου μουσείου, και πραγματοποιούν εκπαιδευτικές εκδρομές. Κατασκευή αναμνηστικών ειδών, παρουσιάσεις του τρόπου εργασίας και του τρόπου ζωής πριν από δεκάδες χρόνια, καλλιέργεια και ευαισθητοποίηση των πολιτών… Όλα αυτά μπορούν να δημιουργήσουν θέσεις εργασίας και να αναδείξουν τη Σαλαμίνα. Η Σαλαμίνα, Πιτυούσα, χρειάζεται την ανανέωση και την ανάδειξη της ιστορίας της, ανεξάρτητα από τη πολιτική.
Γιατί όλα να μην αποτελέσουν ένα δείγμα ενός μουσείου;
Καινοτομία… Νέες ιδέες…. Φρέσκιες ιδέες, θα έλεγε κάποιος άνθρωπος…

Η Σαλαμίνα έχει τρόπους για να φύγει από την οικονομική δυσκολία, αυτόνομη, χωρίς μεσάζοντες…

Χρειαζόμαστε έργα αι όχι μόνο λόγια και υποσχέσεις. Είναι υπόθεση όλων μας και όχι κάποιου συγκεκριμένου ανθρώπου.
Πρέπει να αλλάξει η νοοτροπία εσωτερικά πρώτα από τη Σαλαμίνα και μετά εξωτερικά προς τη Σαλαμίνα.

Είναι μακριά ή αδύνατο η δημιουργία ενός Μουσείου Πολιτών Σαλαμίνας; Είναι μήπως ανέφικτο;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου