14 Νοε 2012

Οικονομική κρίση και Σαλαμίνα

 Νέα δυσβάσταχτα οικονομικά μέτρα και νέες σκληρές φορολογικές ρυθμίσεις έχουν κάνει το σύνολο της κοινωνίας να παραμιλάει… Μειώσεις μισθών, μειώσεις συντάξεων, αύξηση των τιμών των αγαθών, αύξηση σε όλα τα είδη άμεσης ανάγκης, αυξήσεις στα φάρμακα και στην ιατρική περίθαλψη. Πόσο και πόσα θα αντέξουν ακόμα οι άνθρωποι, οι βιοπαλαιστές, οι απλοί καθημερινοί άνθρωποι που απαρτίζουν τη κοινωνία της Ελλάδας, της Σαλαμίνας;  Είναι ένα ερώτημα στο οποίο δεν υπάρχει άμεση και ευθεία απάντηση, και αν υπήρχε κανείς τολμάει να την πει ξεκάθαρα χωρίς να υπολογίζει κανένα προσωπικό ή πολιτικό κόστος.
 
 Όμως υπάρχουν άμυνες απέναντι σε αυτή τη κρίση, απέναντι σε αυτή τη δύσκολη οικονομική και κοινωνική συγκυρία, άμυνες και λύσεις που προέρχονται από τον ίδιο τον τόπο που κατοικούμε, και που έχουμε την ευλογία να έχουμε στην κατοχή μας έναν θησαυρό, αλλά ταυτόχρονα έχουμε την κατάρα της μη αξιοποίησης του, τη κατάρα της αδιαφορίας και της απάθειας.

 Η Σαλαμίνα, όπως και πολλές άλλες Ελληνικές πόλεις, μπορούν να δημιουργήσουν ένα τοπικό, πανελλαδικό και παγκόσμιο κοινωνικό-πολιτιστικό σημείο έλξης.

 Αυτή είναι η ανάπτυξη, αυτή είναι η λύση απέναντι στη κρίση η οποία αν είχε είδη αξιοποιηθεί θα ήταν όλα καλύτερα για τη κοινωνία της Σαλαμίνας.

 Πολύ γρήγορα θα αναφέρω αυτά που γνωρίζουμε όλοι μας για τη Σαλαμίνα, αυτά που βλέπουμε και αυτά που δεν αξιοποιούμε:
1Ανεμόμυλοι, 2αρχαίο λιμάνι και 3τύμβος, 4σπήλαιο Ευριπίδη, 5αρχαιολογικές ανασκαφές στα Κανάκια και γενικότερα τη Σαλαμίνα, 6μοναστήρια και 7εξωκλήσια, 8θάλασσα και παραλίες, 9πευκοδάσος, 10αρχαιολογικό μουσείο, 11ευριπίδειο θέατρο και 12πέτρινο θεατράκι στα Σελήνια, 13ο πέτρινος φάρος, 14παλιά οικογενειακά αρχοντικά οικήματα, 15κατοικία Σικελιανού, 16τοπικές συνταγές, 17παλιά τοπικά επαγγέλματα, 18ήθη και έθιμα, και πολλά 19μυθικά πρόσωπα!

       
 Ποιος θεωρεί ότι όλα τα παραπάνω είναι λίγα ή ότι δεν αρκούν για να ωθήσουν τη Σαλαμίνα σε νέους ορίζοντες ανάπτυξης και παγκόσμιας επεκτασιμότητας και λαμπρής προβολής;

 Δεν είναι αρκετό να γνωρίζουμε ότι υπάρχουν και να λέμε ότι ζούμε σε ένα ιστορικό νησί, ούτε είναι αρκετό να έχουμε μια «αντιπολιτευτική» άποψη και έναν αντίλογο για τα πάντα.

Ποια άλλη πόλη στην Αττική, εκτός της Ελευσίνας που και αυτή η πόλη έχει καταδικαστεί, έχει τόσα πολλά αρχαιολογικά, ιστορικά, πολιτιστικά και τοπικά σημεία ενδιαφέροντος που μπορούν να αξιοποιηθούν;;;

 Απλά σκεφτείτε αν για κάθε ένα από τα παραπάνω (19) είχε δημιουργηθεί ή έστω και τώρα δημιουργηθεί κάτι το οποίο μπορεί να αξιοποιηθεί και δημιουργήσει νέες θέσεις εργασίας, δεν θα ήταν διαφορετικά τα πράγματα για τη
n κοινωνία της Σαλαμίνας;

 
 Υπάρχει ανεκμετάλλευτος πλούτος δυστυχώς, αλλά υπάρχει η ελπίδα ευτυχώς…  

 

ΥΓ
Θαλής ο Μιλήσιος (643-548π.Χ.)
Τι κοινότατον; Ελπίς. Και γαρ οις άλλο μηδέν, αύτη παρέστη.
Μετάφραση:  Tι είναι το πιο συνηθισμένο; Η ελπίδα. Ακόμα και όλα έχουν χαθεί, αυτή μένει


 

 

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου