1 Νοε 2012

Σαλαμίνα & Ναρκωτικές ουσίες



Γράφω αυτό το άρθρο και γεμίζω με θυμό, αγανάκτηση και θλίψη, γιατί έρχονται στο μυαλό μου ευχάριστες αναμνήσεις από τον Λευτέρη, τον Νίκο, τον Γιάννη, και πολλούς άλλους οι οποίοι πλέον αποτελούν μόνο μια ανάμνηση. Είχαν επιλέξει έναν διαφορετικό δρόμο και έφτασαν στον προορισμό τους. Αυτά τα παιδιά θα μπορούσαν να είχαν προσφέρει αρκετά πράγματα εκτός από τον οίκτο που ένιωθαν οι άνθρωποι όταν τους έβλεπαν.

Κοιτώ και βλέπω γύρω μου ολοένα και περισσότερα άτομα εθισμένα στις ναρκωτικές ουσίες, πράγματα και άνθρωποι που πλέουν στο μεταίχμιο ανάμεσα στην αλήθεια και την εικονική πραγματικότητα, της ζωής και του θανάτου, της πραγματικής ευτυχίας και της ψεύτικης χαράς.

Δυστυχώς η ηλικία ανθρώπων που κάνουν χρήση για πρώτη φορά ναρκωτικές ουσίες συνεχώς και μικραίνει. Αρχίζει με την καλλιέργεια της ιδέας πλέον από την ηλικία λίγο μετά των 12 ετών, από τα σχολεία& έξω-σχολεία, τα πρότυπα, τη μόδα να αποτελείς ένα μέρος και είσαι αρεστός, τη βιασύνη να μεγαλώσεις και να «μετράς» στο κοινωνικό περίγυρο, και πολλά άλλα παρόμοια. Τραγικό γεγονός είναι ότι όποια θωράκιση και να υπάρχει στο άτομο (οικογένεια, φίλοι, αθλητισμός, κουλτούρα, κλπ) δεν υπάρχει καμία απολύτως προστασία από το σύνολο της κοινωνίας, των νόμων, της αστυνόμευσης,του προσανατολισμού, της δημιουργίας δούλων και τυφλών υπηκόων, καθώς και του εύκολου κέρδους.

Προσεγγίσεις όπως, «το χόρτο δεν είναι ναρκωτικό», «με το τσιγαριλίκι δεν μπορείς να εθιστείς», «απλά πάρε μια τζούρα και θα είσαι καλύτερα», «με μια φορά ηρωίνη δεν παθαίνεις τίποτα»,
«πίνω ναρκωτικά για να ελευθερωθώ», «κάνω χρήση για να κάνω έρωτα» και πολλές τέτοιες χρήσιμες συμβουλές είναι απλά για πέταμα. Μιλώντας για ναρκωτικές ουσίες,ονομάζουμε όλες αυτές τις εθιστικές κυρίως ουσίες, οι οποίες με ευλάβεια και με ευγένεια, με συστηματική χρήση και ευκολία αγοράς & χρήσης αποτελούν μάστιγα της κοινωνίας. Ναρκωτικές ουσίες όπως: ηρωίνη, κοκαΐνη, Ινδική Κάνναβη(μαύρο, χασίς, μαριχουάνα, χόρτο), ηρεμιστικά χάπια, κρακ, παραισθησιογόνα(τριπάκι, κρύσταλλο), έκσταση (κουμπί/κουμπιά, μπέργκερ), καθώς και εισπνεόμενες ουσίες (βενζίνη, διαλυτικά, κλπ), υπάρχουν στην «Αγορά-Πιάτσα» και πολύ εύκολα μπορεί κάποιος να τα προμηθευτεί, σε διάφορες τιμές και ποσότητες.

Δυστυχώς τα αποτελέσματα ερευνών, αξιολογήσεων και στατιστικών δεν είναι σωστά διαδεδομένα και δεν υπάρχει η σωστή, έγκυρη, άμεση και ουσιώδες πληροφόρηση.Το ταμπού του «ναρκομανή»-«πρεζάκια», δεν αφήνει περιθώρια για δράσεις. Το ταμπού παραμένει ένα μεγάλο Ταμπού, κυρίως σε μικρές και κλειστές κοινωνίες.

Το καλοκαίρι που μας πέρασε,πραγματοποιήθηκε στη Σαλαμίνα ένα 3μερο “Rave-Goa-Psychedelic- Trance-Alternative-…” party σε παραλία του νησιού. Ο μέσος όρος ηλικίας ήταν περίπου τα 18 έτη. Οι ναρκωτικές ουσίες έρρεαν σε σακούλες και η χρήση ήταν κάτι το «απαραίτητο» από όλους με καινοτόμες ιδέες χρήσης... Από ποικιλία δε, κανένα παράπονο…

Στο νησί μας η επίσημη πρόσβαση είναι αρκετά εύκολη και συγκεκριμένη. Γιατί όμως:
Δεν μπορεί να ελεγχθεί καλύτερα, ποιος είναι ο λόγος;
Γιατί δεν υπάρχει καλύτερος έλεγχος;
Έρχεται και φεύγει ο έμπορος, το τσιράκι-το βαποράκι, τόσο εύκολα, ανενόχλητα.

Αποτελεί η Σαλαμίνα έναν «καλλιεργήσιμο» και εύφορο τόπο ναρκωτικών ουσιών,αφού η χρήση, η ευκολία αγοράς, η απομόνωση, και η κοινωνική ευαισθησία είναι σε τέτοιο ανεκτό επίπεδο που δεν δημιουργεί κανένα πρόβλημα σε κανέναν.

 Ποιος έχει εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα προτείνοντας δράσεις ελέγχου και ουσίας απέναντι σε αυτή τη μάστιγα;

Έστω και καταπατώντας νόμους και καταστάσεις, κανείς δεν θα βρεθεί κατηγορούμενος στο εδώλιο όταν προσπαθεί να σταματήσει συλλογικά, με οργάνωση και επιχειρήματα αυτό το φαινόμενο θανάτου και εθισμού.
Δυστυχώς η παιδεία πολλών ανθρώπων, το συμφέρον, η κουλτούρα και η διάρκεια της σαπίλας και της διαφθοράς δεν αφήνουν πολλά περιθώρια ουσιαστικών δράσεων κατά αυτού του φαινομένου.

Η φύση δεν μας δίνει τη δυνατότητα να ακούσουμε τους ανθρώπους που έφυγαν από κοντά μας, να μας πουν τη γνώμη τους και ακούσουμε τη κρίση τους.

Ευελπιστούμε ότι ως ένα από τα μεγαλύτερα νησιά του Σαρωνικού, τόσο κοντά στα αστικά κέντρα, κάποια στιγμή θα υπάρχει αυτή η πραγματική και αληθινή θέληση για την καταπολέμηση αυτού του φαινομένου.

 
ΥΓ
1.Θα ήθελα να χρησιμοποιήσω διαφορετικό λεξιλόγιο αλλά δεν είναι πρέπον.
2.Θα ακολουθήσει και δεύτερο θέμα περι ναρκωτικών ουσιών.
3.Σε νέο άρθρο θα υπάρχει και το αλκοόλ.
2.Οι σκέψεις μας και οι αναμνήσεις μας ζωντανές, από τους και στους ανθρώπους που «ταξίδεψαν» πάνω σε μαγικό χαλί, ονειρικά και έφυγαν από κοντά μας.
 

·Ο Δείκτης Θανάτων αποτελεί, από το 2000, έναν από τους πέντε επιδημιολογικούς δείκτες που εφαρμόζει το ΕΚΤΕΠΝ προκειμένου να αποτυπώσει την κατάσταση του φαινομένουτων ναρκωτικών στην Ελλάδα

·Πίνακας 8.1 : Αριθμός συριγγών που ανταλλάχθηκαν / διανεμήθηκαν (2008, 2009 και 2010)

ΕΤΗ 2008 2009 2010

Αριθμός συριγγών που ανταλλάχθηκαν41.069 55.483 48.546

Αριθμός συριγγών που διανεμήθηκαν14.040 13.096 12.970

ΣΥΝΟΛΟ 55.109 68.579 61.516-ΠΗΓΗ:ΕΚΤΕΠΝ 2011 (Στοιχεία: ΟΚΑΝΑ, ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου 2008-2010)

·Πίνακας 8.2: Αριθμός προφυλακτικών που διανεμήθηκαν σε χρήστες ναρκωτικών

(2008, 2009 και 2010)

ΕΤΗ 2008 2009 2010

Αριθμός προφυλακτικών17.929 18.703 14.239

ΠΗΓΗ:ΕΚΤΕΠΝ 2011 (Στοιχεία: ΟΚΑΝΑ, ΚΕΘΕΑ, Κέντρα Πρόληψης ΑΘΗΝΑ ΥΓΕΙΑ, ΜΚΟ Γιατροί του Κόσμου 2008-2010)
 











 
 

 

4 σχόλια:

  1. Αυτό το σχόλιο αφαιρέθηκε από τον συντάκτη.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  2. Καλησπέρα.
    Γράφετε σε κάποιο σημείο "Ποιος έχει εστιάσει σε αυτό το πρόβλημα προτείνοντας δράσεις ελέγχου και ουσίας απέναντι σε αυτή τη μάστιγα;"
    Θέλω να πώ πως υπάρχουν κάποιοι που έχουν εστιάσει, έχουν προτείνει και δίνουν λύσεις.
    Το θέμα είναι πόσο αυτή την κίνηση την στηρίζει ο κόσμος. Δυστυχώς υπάρχει αδιαφορία και αμα το πρόβλημα δεν τους χτυπήσει την πόρτα δεν πρόκειτε να ασχοληθούν γιατί απλά ζούνε στον μικροκοσμό τους.
    Γίνοντε κινήσεις κατά των ναρκωτικών και καλό θα είναι να προβάλοντε και αυτές και όχι μόνο το πρόβλημα. Στο νησί μας (και όχι μόνο) γίνεται μια σημαντική δουλειά στο ΚΕΘΕΑ Νόστος και όλοι πιστεύω θα έχουμε δεί ανα διαστήματα το "περίπτερο ενημέρωσης" που στήνουν σε διάφορα σημεία και κυρίως στην πλατεία Ηρώων (αγάλματα). Πόσοι έχουν πάει απλά να συζητήσουν μαζί τους και να ενημερωθούν? Πιστεύω ελάχιστοι, για να μην πώ κανένας...
    Αξίζει σε όλους τους ανθρώπους μια ευκαιρία και καλό θα ήταν τους τη δίνουμε και όχι να τους κατακρίνουμε για κάποιο λάθος δρόμο που επέλεξαν.
    Έλπίζω στο επόμενο άρθρο σας να γράψετε και για τις λύσεις και όχι μόνο για το πρόβλημα :)

    Ευχαριστώ για τον χώρο και τον χρόνο σας
    Αλέξανδρος

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  3. Αγαπητέ Αλέξανδρε,

    Το πρόβλημα υπήρχε και θα υπάρχει με αυτές τις συνθήκες... Αλίμονο, δεν είμαστε απένεντι στα εθισμένα παιδιά. ΜΑζί τους είμαστε.

    Σχετικά για το ΚΕΘΕΑ Σαλαμίνας, είμαστε σε επικοινωνία για σχετικό θέμα.

    Είμαστε δίπλα και όχι απέναντι, αυτό το τονίζουμε.

    Σίγουρα σε επόμενο άρθρο θα υπάρχει και η άλλη πλευρά, των λύσεων, των προτάσεων και των δράσεων. Απλά περιμένουμε παραπάνω συγκεκριμένες πληροφορίες απο το ΚΕΘΕΑ.

    Σε όλους αξίζει μια δευτερη και τρίτη ευκαιρία, πόσο μάλλον ευκαιρία ζωής.

    Δυστυχως η πολιτεία, ο μικρόσκοσμος, τα ταμπού και πολλά άλλα, δεν κοιτούν στην αιτία αλλά στην αφορμή. Δεν θέλουν να σταματήσει αυτο το φαινόμενο, αλλά σταματούν κατα κάποιο τρόπο στο αποτέλεσμα και όχι την αρχή του προβλήματος. Ρομαντικό, μπορεί, αλλά είναι, αλλά είναι εφικτό.

    ΑπάντησηΔιαγραφή
  4. Το καταλαβαίνω οτι είσαστε μαζί και πολύ χαίρομαι που υπάρχουν ανθρώποι που ενδιαφέροντε και το στηρίζουν αυτό.
    Το ΚΕΘΕΑ σίγουρα θα σας βοηθήσει σε αυτό που κάνετε.
    Μπράβο πάντως για την προσπάθεια σας και ελπίζω να το κάνει και άλλος΄κόσμος αυτό γιατί είναι κάτι που μας αφορά όλους.

    Υ.Γ Μακάρι όλοι να σκεφτόντουσαν ρομαντικο ;)

    ΑπάντησηΔιαγραφή