14 Μαρ 2013

Αλλαγή νοοτροπίας...



Θα ήθελα να ξέρω τι ακριβώς θα υλοποιηθεί στη Σαλαμίνα τα επόμενα χρόνια, ποια θα είναι αυτά τα έργα τα οποία θα δώσουν μια όμορφη και διαφορετική νότα στη καθημερινότητα της Σαλαμίνας.
Η Σαλαμίνα από τη στιγμή που είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού, με όλα αυτά τα «προσόντα» που έχει, μπορεί να αποτελέσει το εύφορο έδαφος για πολλούς ανθρώπους, νέους και επαγγελματίες! Οι ίδιοι οι άνθρωποι μπορούν να δώσουν μια νέα εικόνα, μια νέα πνοή στο νησί της Σαλαμίνας, χωρίς να υπάρχει η ανάγκη να περιμένουμε πάντα τους άλλους, πρέπει να δούμε τι θα κάνουμε εμείς οι ίδιοι!
  Υπάρχει η ανάγκη για να φύγουν από τη Σαλαμίνα τα διαλυτήρια των πλοίων, τα ναυπηγεία κλπ.  
    Σύμφωνοι!

   Αλλά, όταν βλέπεις ανθρώπους να σπαταλάνε χωρίς όριο και λογική το νερό για να πλύνουν επί 1-2 ώρες το πεζοδρόμιο για να είναι «λευκό» και «καθαρό», να καίνε τα σκουπίδια στο τζάκι επειδή είναι μακριά ή επειδή δεν υπάρχει κάδος απορριμμάτων, να κόβουν δέντρα και να κάνουν μπαζώματα και εκχερσώσεις εκτάσεων, να δηλητηριάζουν τα ζώα με διάφορα «οικολογικά» σκευάσματα, να μπορεί ανενόχλητα ο κάθε συμπολίτης μας να λαθρο-υλοτομήσει ή να λαθρο-κυνηγήσει ή να υπερ-αλιεύσει σε όποιο βαθμό θέλει, να πετάει χωρίς ίχνος σεβασμού τα σκουπίδια του στο δάσος και στα χωράφια, να ρίχνει το αναμμένο του τσιγάρο στο δρόμο και πολλά άλλες τέτοιες παρόμοιες πράξεις-συνήθειες, πως είναι δυνατόν να αλλάξει η εικόνα του νησιού μας;
Όλες οι παραπάνω πράξεις-συνήθειες είναι αποκλειστικό προνόμιο ανθρώπων, από πολλές περιοχές και όχι αποκλειστικά από τη Σαλαμίνα, που δεν έχουν ίχνος ευαισθησίας & παιδείας.
Άρα, αν θεωρήσουμε ότι φεύγουν όλες οι ρυπογόνες δραστηριότητες από το νησί μας, θα αλλάξει η καθημερινότητα των ανθρώπων;
Βέβαια από τη στιγμή που δεν υπάρχει το «ξεκάθαρο» και «άμεσο» κίνητρο για αλλαγή, θα πρέπει τουλάχιστον να υπάρχουν οι αντίστοιχες επιπτώσεις. Σωστό ή όχι;
Το κάθε σπίτι είναι αρκετά ρυπογόνο από μόνο του, και αν προσθέσουμε και τον παράγοντα του μη-ευαισθητοποιημένου ανθρώπου, τότε δυστυχώς πολλαπλασιάζεται το κακό.
Για όλες τις επιλογές μας υπάρχει ένα κόστος, το οποίο δυστυχώς πολλές φορές δεν το αντιλαμβανόμαστε τη στιγμή που πρέπει.
Ας αλλάξουμε πρώτα εμείς και σιγά σιγά θα αλλάξουν και άλλα πράγματα, θα δημιουργηθούν και άλλες ανάγκες, οι οποίες πλέον δεν θα είναι εφικτό να παραμείνουν αναλλοίωτες και σταθερές.  

ΥΓ
Οι καιροί αλλάζουν, όλα γύρω μας αλλάζουν, όσα είναι στάσιμα δεν μπορούν να ανταπεξέλθουν στις απαιτήσεις... Το νερό πρέπει να έχει ροή ανάλογα με τον δρόμο του, τον δρόμο αυτό εμείς οι άνθρωποι τον υλοποιούμε.

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου