3 Σεπ 2012

Λίγη ευαισθησία …


Η Σαλαμίνα είναι το μεγαλύτερο νησί του Σαρωνικού κόλπου… Μεγάλα καράβια, μεγάλες φουρτούνες, όπως λένε οι μάχιμοι ναυτικοί. Ο καπετάνιος πρέπει να είναι παρών και υπεύθυνος όλων των πραγμάτων.
 Τι και αν ο κάθε πολίτης μεμονωμένα πραγματοποιεί δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος; Τι και αν ο κάθε νοικοκύρης προσέχει το σπίτι του και την αυλή του; Τι και αν και ο κάθε εθελοντικός σύλλογος πραγματοποιεί δράσεις καθαρισμού και δράσεις υπέρ του περιβάλλοντος γενικά; Τι και υπάρχουν άρθρα τέτοιου είδους; Τι και αν η υπηρεσία καθαριότητας προσπαθεί με όσα μέσα έχει για το καλύτερο δυνατό αποτέλεσμα; Αν δεν υπάρχει ευαισθησία από όλους τους πολίτες και από κάθε έναν πολιτικά υπεύθυνο για την καλύτερη εικόνα & καθημερινότητα των πολιτών της Σαλαμίνας, για την καλύτερη υγιεινή των πολιτών, για το καλό όλης της κοινωνίας και του περιβάλλοντος.
Παρακάτω είναι μερικές φωτογραφίες από την περιοχή Περιστέρια. Όπως βλέπετε υπάρχουν λογιών και λογιών σκουπίδια τα οποία πετάχτηκαν στο δρόμο από ανθρώπους χωρίς καμία ευαισθησία για το δημόσιο καλό.

Τα σκουπίδια εκτός ότι είναι εστία μόλυνσης για τους ανθρώπους και τα ζώα, εκτός ότι είναι αποκρουστικό θέαμα, είναι και ένας μεγάλος κίνδυνος για να προκαλέσει πυρκαγιά, και μάλιστα σε ένα πευκόφυτο σημείο και σε ένα νησί που αποτελεί έναν πνεύμονα οξυγόνου. Δυστυχώς, δεν υπάρχει αστυνόμευση από το δήμο ή την πολιτεία, δεν υπάρχει η παιδεία και δεν υπάρχει η ευαισθησία από αυτούς τους ανθρώπους που πετάνε ανεξέλεγκτα τα σκουπίδια με την ίδια ευκολία όπως πετάνε ένα τσιγάρο αναμμένο από το μηχανάκι τους ή μέσα από το αυτοκίνητο τους, χωρίς να σκεφτούν τις ολέθριες συνέπειες…

Πρέπει να αντιμετωπίσουμε όλοι μας αυτό το φαινόμενο υπεύθυνα και να είμαστε αντίθετοι και απέναντι σε όλες αυτές τις ιδέες και δράσεις οι οποίες υποβαθμίζουν την ποιότητα ζωής και μειώνουν τις πιθανότητες για την αειφορία της Σαλαμίνας και το βιώσιμο μέλλον της, που μπορεί να βασιστεί στη φύση και το σεβασμό προς αυτή, όπως και στην καθαριότητα και την καλλιέργεια της ιστορίας και του φυσικού περιβάλλοντος.
Θα μπορούσαμε να πούμε πως η κατάσταση με τη συγκομιδή σκουπιδιών έχει βελτιωθεί αρκετά τους τελευταίους μήνες από το δήμο Σαλαμίνας. Είναι όμως αρκετό;
Δυστυχώς, είναι η εύκολη λύση, “τα πετάμε στο δρόμο γιατί θα τα μαζέψει ο δήμος” , “Στο σπίτι μου να μην είναι και όπου αλλού», «Δεν είναι δική μου δουλειά να καθαρίζω», και πολλές παρόμοιες φράσεις… . Από μπάζα, παλιές φουσκωτές βάρκες, σκουπίδια, δίχτυα ψαρέματος, παλιά έπιπλα, σακούλες ασφυκτικά γεμάτες, και πολλά άλλα.  
 Από προτάσεις υπάρχουν πολλές μπορούν όμως να πραγματοποιηθούν;
àΜπορεί ο δήμος να τοποθετήσει ανοιχτούς κάδους απορριμμάτων (κοντέινερ) και να τους διαχειριστεί;
àΜπορεί η κάθε κοινότητα ή σύλλογος τοποθετήσει ανοιχτούς κάδους απορριμμάτων (κοντέινερ) και να τους διαχειριστεί;
àΠως μπορεί ο δήμος Σαλαμίνας ή η κάθε κοινότητα να βρει λύσεις για το πρόβλημα αυτό;

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Δημοσίευση σχολίου