8 Μαΐ 2013

"Πυρίμαχη" Σαλαμίνα…


Αντιπυρική περίοδος 2013


Είναι τελικά "πυρίμαχη"¨η Σαλαμίνα; 

Η έναρξη της αντιπυρικής περιόδου 2013 (1η Μαϊου- 31 Οκτωβρίου) βρίσκει τη Σαλαμίνα έτοιμη αν ανταπεξέλθει σε καταστάσεις εκτάκτου ανάγκης δασικών πυρκαγιών;

Γνωρίζοντας ότι υπάρχει επανδρωμένο Π.Σ. στη Σαλαμίνα που είναι έτοιμο να ανταπεξέλθει σε όλες τις δύσκολες καταστάσεις, και γνωρίζοντας ότι υπάρχουν και εθελοντικές ομάδες για την αντιμετώπιση αυτών των φαινομένων, είναι ο δήμος Σαλαμίνας έτοιμος, έχουν ολοκληρωθεί μελέτες  και σχέδια δράσεως;Πόσοι γνωρίζουν ότι η Σαλαμίνα αποτελεί πλέον έναν από τους τελευταίους και μεγαλύτερους πνεύμονες οξυγόνου της Αττικής;
Δυστυχώς αν κρίνουμε από τη παράνομη υλοτομία, δεν υπάρχει η απαραίτητη φύλαξη, ανθρωπιά και ευαισθησία.

Εθελοντικός: ενέργεια ή πράξη την οποία την εκτελεί κάποιος με τη θέληση του και μοναδικό κίνητρο ένα συναίσθημα κοινωνικής αλληλεγγύης, χωρίς να αποβλέπει σε προσωπικό όφελος.

Μιλώντας για εθελοντικές ομάδες, που όπως είναι γνωστό υπάρχουν οργανωμένες εθελοντικές ομάδες για τη πρόληψη φυσικών καταστροφών στο νησί μας και είναι μέλη της ΓΓΠΠ, που είναι ενεργές στο καθήκον έχουν διαφορετικές βάσεις και οργανωτική δομή. Βέβαια δεν πρέπει να παραλείψουμε και τη δημιουργία της νέας εθελοντικής ομάδας που έκανε την εμφάνιση της πρόσφατα.

Βέβαια δεν ξεχνάμε και τις ανταλλαγές των δελτίων τύπων, επιστολών μεταξύ εθελοντικών ομάδων και του δήμου Σαλαμίνας τα προηγούμενα έτη.

Εξετάζοντας τον εθελοντισμό στη Σαλαμίνα θα αντιληφτούμε ότι υπάρχουν πολλά κοινά σημεία μεταξύ αυτών των ομάδων ως προς τα άτομα & την ιστορία τους, αποχωρήσεις μελών, δημιουργία ομάδων κλπ.
Όταν όμως μιλάμε για εθελοντισμό και προστασία του περιβάλλοντος δεν πρέπει να υπάρχουν ατομιστικές-προσωπικές, ύπουλες, υποχθόνιες και κερδοσκοπικές συμπεριφορές με σκοπό την αυτοπροβολή και το ατομικό συμφέρον.

Σίγουρα όλοι οι εθελοντές με κόπο προσπαθούν και δίνουν το παρών όποτε τους ζητηθεί και όποτε μπορούν, αυτό το γεγονός δεν μπορεί να αμφισβητηθεί.

Μπορεί να είναι ουτοπικό το παρακάτω, αλλά αξίζει να υπάρχει το όνειρο:
Μήπως θα ήταν αρκετά καλύτερα να υπήρχε μια δυνατή, αυτόνομη και ευέλικτη εθελοντική ομάδα, έχοντας μεγαλύτερη και αποτελεσματικότερη παρουσία;
Αν ενωθούν όλες οι εθελοντικές ομάδες θα υπάρχει συσπείρωση δυνάμεων, ένα σημείο αναφοράς και ορθότερη-αποτελεσματικότερη επικοινωνία μεταξύ των μελών, ξεκάθαροι σκοποί και στόχοι που θα είναι ποιο εύκολο να επιτευχθούν, μεγαλύτερος έλεγχος από και προς όλους, μια εθελοντική δύναμη μεγαλύτερη και ποιοτικότερη, άρτιος εξοπλισμός και εκπαιδευτική δραστηριότητα.   


Γενικές συμβουλές για τη πρόληψη πυρκαγιών:
1.   Σε περίπτωση που αντιληφθείτε πυρκαγιά καλέστε αμέσως χωρίς καθυστέρηση τη Πυροσβεστική Υπηρεσία στον αριθμό 199.
2.   Μη πετάτε τα τσιγάρα στο δρόμο.
3.   Μην ανάβεται υπαίθριες φωτιές (ξερά χόρτα, κλπ).
4. Προσοχή στις υπαίθριες εργασίες με κίνδυνο να προκαλέσουν πυρκαγιά από σπινθήρες (ηλεκτροκόληση, ηλεκτρικός τροχός, κλπ).
5.   Καθαρίστε το δάσος και τα οικόπεδα από σκουπίδια-γυαλιά-πλαστικά.
6.   Προσεχτική αποθήκευση των εύφλεκτων υλικών.


Γενικές προτάσεις  για τη πρόληψη πυρκαγιών:
1. Κίνητρα προς τους τοπικούς εκπολιτιστικούς συλλόγους για τη δημιουργία περιπολιών από τη περιφέρεια-δήμο Σαλαμίνας.
2.   Ενημέρωση των πολιτών-επισκεπτών μέσα στα καραβάκια και κατά την έξοδο τους από αυτά.
3. Δημιουργία πυροφυλακίων-επανδρωμένες θέσεις επιτήρησης (κιόσκια)  σε συγκεκριμένα σημεία σε όλο το νησί (μετά θα υπάρχει η επάνδρωση τους).
4.   Ευαισθητοποίηση όλων των πολιτών με ημερίδες και εκπαιδεύσεις.
5.   Οι υδροφόρες να εξοπλιστούν με σύστημα εκτόξευσης νερού και η χρήση τους για πυροσκοπιές.
6.  Ανοιχτή συνάντηση-διάλογος με όλα τα ενδιαφερόμενα μέρη υπο την αιγίδα του δήμου Σαλαμίνας.
7.   Νησιωτικό σχέδιο δράσης αντιμετώπισης καταστροφών
8.   Καθαρισμός των ξερών χόρτων και σκουπιδιών.

===
   Η Πιτυούσα είναι στο πλευρό όλων αυτών των ανθρώπων που θέλουν να βοηθήσουν και να προσφέρουν στο νησί της Σαλαμίνας. 

Είμαστε στη διάθεση όλων των φορέων, ομάδων και ανθρώπων για περαιτέρω επικοινωνία.