12 Ιουλ 2013

Αγώνας, προσπάθεια και σκληρή κριτική

Αξίζει να πας, αξίζει να το επισκεφθείς...!  

Ένα δωμάτιο γεμάτο θυσαυρούς, ξεχασμένα αντικείμενα τα οποία βρέθηκαν πεταμένα γεμάτα ιστορία απ μια άλλη εποχή, περιμένουν να τα "ερευνήσει" το ανθρώπινο μάτι και ο ανθρώπινος νους! 



Πρόσφατα, κατά τύχη, έπεσα πάνω σε έναν άνθρωπο ο οποίος με αγάπη και μεράκι προσπαθούσε να φτιάξει και να δώσει μορφή σε ένα σωρό από σίδερα ως πολεμικό πλοίο.

Στο ισόγειο – υπόγειο του δημαρχείου Σαλαμίνας έχει πραγματοποιηθεί ένα τεράστιο έργο από ανθρώπους με μεράκι και αγάπη για την κουλτούρα, τα ήθη και έθιμα, και την ιστορία της Σαλαμίνας!
-Κουλουριώτικο σαλόνι
-Παραδοσιακές φορεσιές
-Όπλα
-Συμβόλαια
-Φωτογραφίες

Όλα αυτά από δωρεές ανθρώπων!

Δεν νομίζω να υπάρχει αλλού στην Ελλάδα ένα τόσο εξοπλισμένο με εργαλεία «γύφτικου» σιδηρουργείου, ή  ακόμα αν υπάρχει αλλού το Κουλουριώτικο σαλόνι.

Περίπου 3500 οργανωμένοι επισκέπτες εκτός της Σαλαμίνας έχουν επισκεφτεί το μουσείο. Άραγε, πόσοι είναι οι επισκέπτες από τη κοινωνία της Σαλαμίνας και πόσοι γνωρίζουν την ύπαρξη αυτού του μουσείου;

Τοπικές ομορφιές υπάρχουν, τοπικές κινήσεις που μπορούν να οργανωθούν για το συμφέρον της Σαλαμίνας υπάρχουν, απλά χρειάζεται ευαισθητοποίηση και συντονισμένη προσπάθεια από όλους μας!

Η ατομική πρωτοβουλία μπορεί να αποτελέσει την αρχή για μια νέα οργανωμένη και σωστά δομημένη προσπάθεια.


Τέλος μια συμβουλή..Μη πετάτε τα παλιά αντικείμενα, αυτά μπορούν να δώσουν μαθήματα στις νέες γενιές. Υπάρχουν άνθρωποι οι οποίοι είναι πρόθυμοι να τα ρετουσάρουν αφιλοκερδώς και να τα παρουσιάσουν στο μουσείο.








ΥΓ
Τόσοι άνθρωποι μπόρεσαν και ορθοπόδησαν σε «ξένα» για αυτούς μέρη, σε μια νέα πατρίδα. Πόντιοι, Έλληνες άλλων Βαλκανικών και Ασιατικών περιοχών, ήρθαν ξεριζωμένοι και έφτιαξαν από την αρχή τη ζωή τους. Ας αποτελέσει αυτό ένα μάθημα για όλους μας.